Ryttartorpet får nytt liv

Ryttartorpet låg ursprungligen i Malmslätt, strax utanför Linköping, och tillhörde n:r 20 Västanstångs kompani. Det flyttades till Garnisonsområdet redan 1923 för att visa ett ryttartorp, ett litet jordbruk som försörjde en indelt kavallerisoldat och hans familj. Förutom torpet bestod gårdsmiljön av tre uthusbyggnader - ett fähus, en lada och en bod - som flyttades till Garnisonen från trakterna kring Norra Vi i södra Östergötland. Under många år visades Ryttartorpet av Garnisonsmuseet, men nu flyttas det och de övriga byggnaderna till Friluftsmuseet Gamla Linköping med placering mitt i Vallaskogen. Miljön kommer att visa livet på gården, som det kunde ha sett ut i början av 1800-talet. Flytten sker med stöd av Westman-Wernerska stiftelsen. Att flytta så här gamla hus kräver noggrann planering, husen lyfts på balkar som grävts in under husen. Inne i husen har de stabiliserats för att hålla ihop när de lyfts på flaken de ska köras på. Med hjälp av en kraftig kran lyfts de på plats i Vallaskogen, efter transport genom staden under natten.

Inga videor

Klubbat och klart - 26 april 2022
Lars Vikinge (C), borgmästare och kommunfullmäktiges ordförande, sammanfattar kommunfullmäktiges sammanträde den 26 april 2022.
Kommunfullmäktige 26 april 2022
Följ kommunfullmäktiges sammanträde den 26 april 2022.
Vart går skattepengarna?
I den här videon förklaras hur skattepengarna fördelades 2021.
Simhallsbygget från ovan - mars 2022
Se hur Linköpings nya simhall växer fram från luften. Bilderna är tagna i mars 2022.
Bästa världen på en minut
Projektet Bästa världen är ett samarbetsprojekt mellan Linköpings kommun, Tekniska verken, Lejonfastigheter och Kolmården. Elever från åk 2, 5 och 8 får lära sig om hur vi kan ta hand om vårt vatten och avfall samt spara energi i vår kommun Om Bästa världen - En hållbar resa där du är med och bestämmer vart vi ska. Vi har bara ett jordklot och i en värld där vi ständigt blir fler människor är vår tids stora utmaning att ta vara på de resurser vi har. Hur gör vi det? Hur hänger allt ihop? Och vad kan var och en göra för att bygga ett hållbart samhälle? Målet i sikte är - Bästa världen!
Klubbat och klart - 29 mars 2022
Lars Vikinge (C), borgmästare och kommunfullmäktiges ordförande, sammanfattar kommunfullmäktiges sammanträde den 29 mars 2022.
Kommunfullmäktige 29 mars 2022
Följ kommunfullmäktiges sammanträde den 29 mars 2022.
Inkludering
Inkludering - Producerad av filmföreningen Filmande Flyktfåglar och i samarbete med EU projektet EPI (European Pact for integration) och Linköpings kommun.Tack till Claire Karlsson, Mitt liv AB och Kjell Kampe, Amadeus AB för stor input till filmskapandet.
Klubbat och klart - 1 mars 2022
Lars Vikinge (C), borgmästare och kommunfullmäktiges ordförande, sammanfattar kommunfullmäktiges sammanträde den 1 mars 2022.
Inbjudan till Näringslivsdagen 2022
Linköpings kommuns Näringslivsdirektör, Samhällsbyggnadsdirektör och Kommunstyrelsens ordförande bjuder in till Näringslivsdagen 2022.
Kommunfullmäktige 1 mars 2022
Följ kommunfullmäktiges sammanträde den 1 mars 2022.